مقدمه
در قسمت های قبل درباره کفشور ها صحبت کردیم و بیان کردیم که، کفشور ها در واقع رابط بین زمین خانه ما و سیستم آب و فاضلاب شهری می باشد و در واقع نقش هدایت آب مصرفی در سرویس های بهداشتی حمام آشپزخانه و یا قسمت های دیگر منزل ما را به سیستم آب شهری بر عهده دارند. همچنین گفتیم که، کفشور ها دارای اجزای مختلفی اعم از پلاستیکی، استیلی و برنجی دارد و همچنین در انواع مختلفی از جمله کفشور های مخفی خطی و غیره ساخته می شود. حال در این مقاله می خواهیم به تفسیر درباره یکی از انواع کفشور ها به نام کفشور خطی صحبت کنیم.
کفشور خطی یا گاتر چیست؟
کفشور های خطی که با نام گاتر نیز شناخته میشود. نوع جدید و تازه ای از کفشور های ساخته شده توسط سازندگان این صنعت می باشد. این کفشور ها در زبان انگلیسی با نام Linear Shower Drainsشناخته می شود. کاربرد این کفشور ها نیز همانند سایر کفشور ها هدایت آب به داخل سیستم آب و فاضلاب می باشد. اما تفاوت اصلی که، در بین کفشور های خطی یا گاتر با کفشورهای نقطه وجود دارد این است که، کشورهای خطی طراحی شده اند تا بتوانند حجم بسیار زیادی از آب را با سرعت بیشتر از خود عبور دهند و در حالت معمولی این نوع از کفشور ها را در استخر ها و پارکینگ ها و … که نیاز به تخلیه حجم بسیار زیاد آب در مدت زمان بسیار کم و با سرعت زیاد دارند مشاهده می کنیم.
تفاوت کفشور خطی با کفشور نقطه ای
در این قسمت می خواهیم درباره تفاوت هایی که، دربین کفشور های خطی یا گاتر با کفشور های نقطه وجود دارد صحبت کنیم ابتدا باید بدانیم که، عملکرد کفشور های خطی و کفشور های نقطه ای از لحاظ انتقال آب از سطح خانه های ما به داخل سیستم آب و فاضلاب شهری کاملاً مشابه و یکسان می باشد و تفاوت اصلی که در بین کفشور های خطی و نقطه ای وجود دارد اساساً به علت مساحت متفاوت این دو کفشور می باشد. به گونه ای که، مساحت بیشتر کفشور های خطی نسبت به کفشور های نقطه ای باعث شده است که این کفشور ها بتوانند در مدت زمان کمتر حجم آب بیشتری را از خود عبور دهد به گونه ای که سرعت انتقال آب در این کفشور ها چیزی در حدود نیم لیتر در ثانیه تا ۲.۱ لیتر در ثانیه متغیر می باشد. که این تفاوت در زمان انتقال به علت تفاوت مساحت این کفشور ها می باشد. علاوه بر کارکرد سریعتر و بیشتر کفشور های خطی نسبت به کفشور های نقطه ای این کفشور ها به لحاظ زیبایی دارای ظاهری متمایز و زیبا تر نسبت به کفشور های نقطه ای در امر دکوراسیون منازل مسکونی دارد. همین مسائل باعث استفاده بیشتر کفشور های خطی نسبت کفشهای نقطه ای شده است. نکته دیگری که درباره کفشور های خطی وجود دارد این است که این کشورها به علت مساحت بیشتر و سطح مقطع تخلیه بیشتر نسبت به کشورهای نقطه ای احتمال انسداد کمتری دارد به همین دلیل است که مشکلات ناشی از کیپ شدگی در استفاده از کفشور های خطی نسبت به کفشور های نقطه ای بسیار کمتر می باشد.
ساختار انواع کفشور خطی
حال می خواهیم درباره ساختار و ساختمان کفشور های خطی صحبت کنیم. کفشورهای مختلف صرف نظر از نوع شکل و ابعاد آن ها از نظر ساختمان و اجزای تشکیل دهنده کلی به دو بخش اصلی تقسیم بندی می شود:
- قسمت اول کانال کف شور که، این کانال در داخل زمین قرار می گیرد و باعث برقراری ارتباط و اتصال کفشور به شبکه آب و فاضلاب می شود.
- قسمت دوم رویه کف شور که، وظیفه پوشاندن کانال اتصال دهنده کفش و به شبکه آب و فاضلاب را دارد و به صورت هم سطح با کف قرار می گیرد.
جنس انواع کفشور خطی یا گاتر
همانطور که، در توضیح کفشور ها نیز ذکر کردیم کفشور ها می توانند از جنس های مختلفی تشکیل شده باشند. این جنس های به کار برده شده در ساخت این کفشور ها برای ساخت کفشور های خطی یا گاتر نیز می تواند مورد استفاده قرار بگیرد و هر کدام از متریال های بکار برده شده در ساخت کفشور ها باعث به وجود آمدن ویژگی های خاص و متمایز ای در این کفشور ها نسبت به بقیه آنها می شود.
از جمله متریال های به کار برده شده در ساخت کفشور ها که باعث ویژگی های خاص آنها می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آلیاژ چدن
- آلیاژ برنج
- پلاستیک
- استیل ضد زنگ
اگر بخواهیم به صورت خلاصه ویژگی هر کدام از این کفشور ها را بگوییم می توانیم ذکر کنیم که، کفشور خطی پلاستیکی نوع قدیمی ترین کفشور ها می باشد که امروزه استفاده از آن بسیار کاهش پیدا کرده است اما مزیت ای که نسبت به سایرین کفشور ها دارد قیمت ارزانترین آن می باشد. در حالیکه کفشور های ساخته شده از آلیاژ ها و یا استیل ضد زنگ علاوه بر مقاومت ای که، در برابر سایش و مواد شیمیایی و شوینده از خود نشان می دهد می تواند در طول سالهای طولانی استفاده زیبایی و شکل ظاهری خود را به بهترین نحو از کند علاوه بر این رنگ و ظاهر زیبا تر کفشور های ساخته شده از برخی از آلیاژ ها همچون برنج باعث شده است که بسیاری از خریداران این کفشور ها را به کفشور های پلاستیکی ترجیح دهند.
انواع کفشور های خطی (گاتر)
کفشور های خطی یا گاتر از نظر شکل و نحوه طراحی جنس و ویژگی های دیگر در گروه های مختلفی قرار می گیرد. یکی از گروه بندی های موجود برای کفشور های خطی یا گاتر گروه بندی زیر می باشد.
- کفشور خطی استیل
- کفشور خطی نیمه استیل
- کفشور خطی پلاستیکی
- کفشور خطی کاشی خور( مخفی )
گاتر چیست؟
گاتر در واقع نوعی کفشور خطی می باشد که، از وظیفه و کارکرد آن نیز همچون کفشور خطی انتقال دادن آب از سد به سیستم آب و فاضلاب شهری می باشد و می توان از انها در همان مکان هایی که از کفشور خطی استفاده می شود بهره برد.
اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید آیا گاتر و کفشور خطی کاملا مشابه یکدیگر هستند؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم که هرچند که وظیفه کفشور خطی و گاتر دقیقا مشابه یکدیگر می باشد اما این دو نوع کف شور با یکدیگر تفاوت های جزئی دارند به گونهای که، کفشور های خطی به دلیل ظرافت و زیبای بیشتری که در ساختار آنها وجود دارد می توان در فضا هایی که بیشتر در معرض دید بقیه قرار گرفته است همچون فضای داخل ساختمان استفاده کرد این در حالی می باشد که این دقت و ظرافت ذکر شده در گاتر دیده نمیشود چرا که برای استفاده در فضای داخل ساختمان ساخته نشده است.